Norėdami pagaminti tešlą:
Mažame dubenyje sumaišykite mieles ir kelis šaukštus drungno vandens, kad suaktyvintumėte mieles. Mielės burbuliuos ir putos, ir jūs žinosite, kad jos gyvos ir paruoštos kepti. Stovimojo maišytuvo dubenyje su duonos kabliuku tiksliai išmatuokite miltus pasverdami arba šaukštu suberdami į matavimo puodelį ir išlyginkite.
Sumaišykite tešlos ingredientus: pradėkite nuo miltų, druskos ir cukraus. Po to sviestas, pieno milteliai, bulvių košė ir aktyvuotų mielių mišinys. Išmaišykite ir minkykite vidutiniu greičiu, kol tešla taps lygi ir elastinga. Maišytuve tai užtruks apie 7-8 minutes. Jei gaminate tai rankomis, minkykite 8 minutes. Įpilkite vandens arba miltų, kad gautumėte reikiamą konsistenciją – tešla bus gana lipni. Jis turėtų prilipti prie dubens dugno, daugiausiai susikaupti aplink tešlos kabliuką, bet šiek tiek prilipti ir prie dubens kraštų. Jei reikia, įberkite daugiau miltų, bet neskubėkite – per daug, ir duona gali atrodyti kaip durų stabdis. Kai baigsis minkymas, suberkite razinas ir toliau minkykite, kol gerai susimaišys.
Tešlą sudėkite į riebalais pateptą dubenį, uždenkite ir leiskite kilti kambario temperatūroje, kol išsipūs ir padidės beveik dvigubai. Tai turėtų užtrukti apie valandą, bet jei minkote rankomis, gali prireikti šiek tiek papildomos meilės (dar žinomas kaip laikas).
Norėdami pagaminti užpildą:
Kol tešla kyla, nedideliame dubenyje sumaišykite cukrų, cinamoną, kakavos miltelius ir miltus.
Norėdami užpildyti ir formuoti duoną:
Kai tešla pakils, perkelkite ją ant lengvai miltais pabarstyto darbinio paviršiaus. Išminkykite iki vientisos masės. Paviršių perpilkite miltais, paglostykite ir ištempkite į 6 colių x 20 colių stačiakampį – pagalvokite apie jogą tešlai.
Tešlą aptepkite plaktu kiaušiniu. Paviršių tolygiai pabarstykite įdaru taip, lyg pabarstumėte stebuklingas dulkes. Jausitės kaip daug įdaru, kas… tai yra.
Pradėdami nuo vieno trumpo galo, tešlą sandariai iškočiokite į rąstą. Suimkite galus ir siūlę, kad užsandarintumėte. Tešlą sudėkite siūle žemyn į riebalais išteptą 8 1/2″ x 4 1/2″ kepimo formą. Laisvai uždenkite riebalais ištepta plastikine plėvele.
Leiskite tešlai pakilti, kol ji pakils maždaug 1 coliu virš keptuvės krašto. Tai gali užtrukti apie valandą arba šiek tiek ilgiau, jei jūsų virtuvėje vėsu. Laukdami paragaukite gerą podcast'ą arba išgerkite puodelį arbatos.
Norėdami kepti duoną:
Įkaitinkite orkaitę iki 350 ° F, kol tešla veikia.
Kepkite duoną 40–45 minutes. Stebėkite jį ir po pirmųjų 30 minučių uždenkite folija, kad išvengtumėte per daug įdegusios plutos. Duonos pluta turi būti auksinės rudos spalvos, o viduje termometras turi fiksuoti 190 °F temperatūrą (šiek tiek duonos technologijos momento).
Išimkite duoną iš orkaitės. Sviestiniu peiliu atlaisvinkite kraštus, tada kepalą išimkite iš keptuvės ant vėsinimo grotelių. Jei jaučiatės puošniai, sutepkite viršų sviestu, kad susidarytų minkšta, blizgi plutelė.
Prieš pjaustydami leiskite duonai visiškai atvėsti ant grotelių. Ir taip, laukti sunku, bet verta.
Duoną sandariai suvyniokite ir keletą dienų laikykite kambario temperatūroje (jei tiek laiko!). Jei norite laikyti ilgiau, užšaldykite – ateityje būsite jums dėkingi.