Manote, kad nesate duonos kepėjas? Leisk man persigalvoti! Šis nesudėtingas duonos receptas, kurio nereikia minkyti, atlieka visą sunkų darbą, kol jūs miegate, todėl galite pabusti su nuostabiai traška, tobulai netobula kepala, kuri yra tokia paprasta, kad net katė galėtų jį pagaminti (juokauju – jei Tronas galėtų iškepti duonos, aš) d visada be sviesto).
Na, šis beminkymo per naktį duonos receptas buvo mano išsigelbėjimas pastaruosius kelis mėnesius.
Įsikelti į savo naujus namus Belvilyje buvo didesnis iššūkis, nei aš kada nors įsivaizdavau – galvoju, kad visur yra dėžės, įrankiai, kurių nerandu, ir „kur aš padėjau tą mentelę? akimirkos. Bet ši duona? Tai buvo mano uola. Taip paprasta, kad net tada, kai visa kita buvo chaosas, vis tiek galėčiau paruošti šviežią kepalą iš kelių ingredientų. Vieną iškepiau ankstesniems savininkams, suvyniojau į puošnų Williams Sonoma virtuvinį rankšluostį ir per patikrinimus atsinešiau, nes, žinote, papirkinėjimas angliavandeniais. Ir savo naujiems kaimynams kepiau kepalus, kad pasakyčiau: „Sveiki, aš ateinu ramybėje… ir su glitimu“. Palikti duonos kepalą ant kieno nors slenksčio jaučiasi ypatingai, net jei tai tikrai lengviausia pagaminti.
Kartais man užtenka paprasto kepalo (o duona kvepia iš orkaitės), kad jaustumėtės tarsi sukūriau savo gyvenimą.
Tačiau štai toks duonos receptas mano geologą pavertė visaverčiu kepėju. Aš turiu galvoje, kad visada įtariau, kad jis turi vidinį kepėją, kuris laukia, kol pasirodys, bet ši nemaišoma duona iš tikrųjų patvirtino sandorį. Žinoma, jis į tai žiūrėjo su visu moksliniu tikslumu, kurio tikėjotės – jis suskaičiavo maisto sąnaudas, tarsi tai būtų kažkoks geologinis tyrimas, ir suprato, kad duonos gaminimas namuose yra ne tik skanus, bet ir finansiškai prasmingiausias. Ožiaragis, kas nors? Dabar jis kepa batoną per savaitę, ir jūs iš manęs negirdėsite jokių priekaištų.
Štai ingredientai, kurių jums prireiks gaminant šį nemaišomos duonos receptą:
• universalūs miltai (taip pat galite naudoti duonos miltus be pakaitalų. Taip pat iki 1/2 puodelio pilno grūdo kvietinių miltų pakeičiau universaliais miltais, nepakeitus hidratacijos.)
• košerinė druska
• aktyvios sausos mielės
• šiltas vanduo
• alyvuogių aliejus
tai viskas!
Matavimo puodelyje sumaišykite šiltą vandenį ir šlakelį alyvuogių aliejaus. Sumaišykite miltus, mieles ir druską. Į sausus ingredientus įpilkite vandens ir gumine mentele išmaišykite ingredientus į drėgną ir purią tešlą. Man užtrunka apie 10 minučių nuo ėjimo prie sandėliuko spintelių iki gauruotos tešlos dubens padengimo plastikine plėvele.
Pakalbėkime apie tai, kodėl leisti tešlai pailsėti per naktį (kalbame apie 12–18 valandų!) yra šios nemokamos duonos magijos paslaptis (ir kodėl dėl to atrodysite kaip amatininkas kepėjas su minimaliomis pastangomis).
Kai sumaišote nemaišomos duonos ingredientus ir leidžiate jiems išbūti per naktį, nutinka kažkas nuostabaus: susidaro glitimas. Dabar įprastai, kad susidarytų glitimas (tas tamprus, elastingas tinklas, suteikiantis duonai struktūrai), jums reikia minkyti tešlą. Tačiau šiuo atveju laikas atlieka sunkų darbą už jus. Kai tešla sėdi, glitimo baltymai natūraliai susilieja ir suformuoja ryšius, sukurdami stiprią, bet lanksčią tešlą. Ši lėta fermentacija taip pat leidžia mielėms veikti savo magiškai, gaminant dujų burbuliukus, kurie įstringa tešloje, todėl susidaro erdvūs, atviri trupiniai, kuriuos visi mėgstame gerame duonos kepalėje.
Leisdami tešlai pailsėti per naktį, suteikiate jai laiko, kurio reikia, kad ji taptų tokia duona, kuri privers jūsų draugus ir kaimynus susimąstyti, ar slapta lankėte kepimo mokyklą. Be to, tai reiškia, kad pabussite su tešla, kuri paruošta iškepti į nuostabų kepalą – sulankstoma, bet nereikia minkyti!
Pailsėję per naktį ir leidę išsipildyti glitimo magijai, laikas formuoti mūsų greitą nuostabų kepalą. Pirmiausia įsitikinkite, kad darbo paviršius yra gerai pabarstytas miltais, pavyzdžiui, snieguotą Teksaso žiemos dieną (jei tokių buvo!). Pabarstykite tą lipnią tešlą tiesiai ant viršaus ir pabarstykite dar šiek tiek miltų ant rankų – patikėkite manimi, vėliau padėkosite.
Dabar švelniai sulenkite tešlą iš šiaurės į pietus, o tada iš rytų į vakarus, tarsi ją švelniai apkabintumėte iš visų pusių. Kiekvienas klostymas mūsų tešlos kūdikiui suteikia šiek tiek daugiau struktūros ir stiprumo. Kuo daugiau klosčių, tuo kietesnė tešla taps. Kai tik sulankstysite, apverskite tešlą taip, kad siūlės būtų apačios. Miltais pabarstytomis rankomis tešlą šen bei ten šiek tiek pakratykite, sutraukdami į gražų, tankų rutulį. Prieš siunčiant į orkaitę, tešla paruošiama galutinai pakilti.
Patarimai, kaip formuoti labai lipnią tešlą:
- Gausiai pabarstykite miltais savo darbo paviršių ir rankas: Lipni tešla pagal savo pobūdį yra lipni. Kad nepriliptų prie visko, ant darbo paviršiaus ir rankų pabarstykite nemažai miltų. Taip atsiras barjeras ir bus lengviau tvarkyti tešlą.
- Naudokite stalo grandiklį: Guminis suoliuko grandiklis yra geriausias jūsų draugas dirbant su lipnia tešla. Naudokite jį, kad pakeltumėte ir sulenktumėte tešlą jos neplėšdami. Juo taip pat galima iškrapštyti bet kokią tešlą, kuri prilimpa prie paviršiaus.
- Švelniai formuokite tešlą: Miltais pabarstytomis rankomis švelniai sutraukite tešlą į grubią formą – paprastai apvalią arba ovalią. Norėdami tai padaryti, lengvai patraukite ir sulenkite tešlos kraštus link centro, sukdami tešlą, kad viršuje susidarytų lygus, įtemptas paviršius. Tikslas yra sukurti tešlos paviršiaus įtempimą, kuris padeda išlaikyti formą galutinio kildinimo metu.
- Neperdirbkite tešlos: Skirtingai nuo minkytos tešlos, nenorite perkrauti lipnios tešlos. Kuo daugiau dirbsite, tuo lipnesnis jis taps. Būkite švelnūs ir kantrūs. Nuvalykite rankas nuo lipnios tešlos, jei ji kaupiasi.
- Galutinis pasitempimas ir poilsis: Sulenkę ir suformavę tešlą į rutulį, apverskite ją taip, kad siūlės būtų apačioje. Apačioje užkimškite tešlos kraštus, kad suformuotumėte tvirtą, lygų rutulį. Tada leiskite jam pailsėti ir pakilti pagal recepto instrukcijas.
Įkaitinkite orkaitę iki 450 laipsnių F, kai olandiška orkaitė ir dangtis pašildomi viduje, o orkaitė šilta. Tuo tarpu leiskite tešlai pailsėti ant miltais pabarstyto pergamentinio popieriaus gabalo. Šis žingsnis yra labai svarbus, nes jis leidžia tešlai sukurti šiek tiek daugiau struktūros ir daug lengviau perkelti ją į karštą olandišką orkaitę. Pergamentinis popierius taip pat užtikrina, kad duona neprilips prie olandiškos orkaitės, todėl gražiai ir be pastangų atsipalaiduosite. Trumpai tariant: apšlakstyti šiais pergamentinio popieriaus lapais.
Kai orkaitė ir olandiška orkaitė bus įkaitinta ir karšta, atsargiai pakelkite tešlą naudodami pergamentinį popierių ir įdėkite į šnypščiančią olandišką orkaitę. Puodų laikikliai yra svarbiausia.
Olandiškos krosnies magija slypi jos sugebėjime sukurti tobulą duonos kepimo aplinką. Sunkus ketus sulaiko ir tolygiai išspinduliuoja šilumą, todėl susidaro traški, auksinė pluta. Be to, uždara erdvė sulaiko iš tešlos išsiskiriančius garus, kurie padeda susidaryti gražiai erdviems trupiniams ir plutai, kuri yra traški ir gerai parudavusi. Pirmoje kepimo dalyje uždengę dangtį gausite garų efektą, o nuėmę gausite tobulai karamelizuotą plutą. Stebuklas, tikrai.
Dabar sunkiausia kepant šį kepalą yra leisti jam pailsėti ką tik ištraukus iš orkaitės. Poilsio laikotarpis iš tikrųjų yra kepimo pratęsimas, nes likusi dalis leidžia kepalui atvėsti iki kambario temperatūros, išleidžiant garus ir sustingus trupiniams. Žinau – pati blogiausia žinia.
Pažadu, greitai galėsite pjaustyti savo šviežią (o gal tik šiek tiek šiltą) kepalą ir mėgautis savo, kaip kepėjo, mokslininko, o pastaruoju metu – vyriausiojo naminės duonos kepėjo, darbo vaisiais.
PASTABA: Šios duonos raktas yra orkaitei atsparus puodas su sandariai priglundančiu orkaitei atspariu dangčiu. Manau, kad mano olandiška orkaitė puikiai tinka šiai užduočiai, bet aš taip pat dažnai kepu šią duoną savo keptuvėje keramikos duonos kepėjas (tai yra daug priimtinesnė kaina nei olandiška orkaitė, jei planuojate kepti daug duonos kepalų).
Spausdinti


Paprasčiausias per naktį nemaišomos duonos receptas
Paruošimo laikas:
12-18 valandų
Virimo laikas:
40-50 minučių
Visas laikas:
0 valandų
Išeiga:
1 didelis kepalas 1x
Kategorija:
duona
Metodas:
kepimas
Aprašymas
Lengviausias amatininkų duonos kepalas, pagamintas iš labai paprastų ingredientų, laiko ir olandiškos orkaitės.
Ingredientai
Skalė
Instrukcijos
- Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir mieles, kol gerai susimaišys. Įpilkite šilto vandens ir maišykite mediniu šaukštu arba mentele, kol tešla pasidarys vienalytė. Tešla bus biri ir puri, būtent taip ir turi atrodyti.
- Uždenkite dubenį plastikine plėvele arba bičių vaško plėvele ir palikite tešlą kambario temperatūroje 12–18 valandų. Tešla turi pakilti ir susidaryti šiek tiek putojantis, šlapias paviršius.
- Pakilusią tešlą perkelkite ant labai gerai miltais pabarstyto paviršiaus. Miltais taip pat pabarstykite rankas. Sulenkite tešlą ant savęs kelis kartus traukdami išorinius kraštus link tešlos centro, kol ji susitrauks ir suformuos rutulį. Jei tešla atrodo lipni ar biri, pagal poreikį pabarstykite daugiau miltų. Tešlos rutuliuko viršų lengvai pabarstykite miltais, tada atsargiai apverskite jį ant pergamentinio popieriaus lapo, kad lygioji pusė būtų į viršų. Rankomis iš tešlos suformuokite lygų apskritimą. Viršų vėl lengvai pabarstykite miltais, padėkite ant pergamento gabalėlio ir, kol orkaitė įkais, uždenkite tešlą plastikine plėvele arba bičių vaško plėvele.
- Įdėkite olandišką orkaitę (su dangčiu) į savo orkaitę ir įkaitinkite iki 450 ° F. Leiskite olandiškajai orkaitei įkaisti 20–30 minučių, kol tešla toliau ilsisi. Jei per tą laiką tešla išsisklaido daugiau nei norėtumėte, prieš pat kepdami galite ją suformuoti į tankesnį rutulį.
- Naudodami orkaitės pirštines, atsargiai išimkite olandišką orkaitę iš orkaitės – būkite atsargūs, nes ji bus labai karšta. Tešlos rutulį pakelkite už pergamentinio popieriaus kraštų ir švelniai pašaukite į olandišką orkaitę. Uždenkite dangčiu ir kepkite 30 minučių. Tada nuimkite dangtį ir kepkite dar 10-20 minučių, kol pluta pasieks norimą auksinės rudos spalvos ir traškumo lygį. Sumušus kepalo dugnas skambės tuščiaviduris.
- Išimkite olandišką orkaitę iš orkaitės ir atsargiai perkelkite duoną ant vielinės aušinimo lentynos, naudodami pergamentinį popierių. Prieš pjaustydami ir patiekdami leiskite duonai atvėsti bent 1 valandą.
Pastabos
Ką dar galite pridėti? Labai sėkmingai gamindama tešlą į miltus įdėjau 2 šaukštus kukurūzų miltų arba du šaukštus linų sėmenų arba 1 arbatinį šaukštelį džiovintų itališkų žolelių!
Aš taip pat pridedu iki 1/2 puodelio viso grūdo kvietinių miltų universaliems miltams, nereguliuodamas vandens kiekio.